Veilig werken wordt binnenkort nóg belangrijker. Vanaf 1 januari 2021 gaan veel opdrachtgevers in de bouw namelijk actief aan de slag met de Governance Code Veiligheid in de Bouw – en daardoor wordt veiligheidsbewustzijn een verplicht onderdeel in hun aanbestedingen en contracten. Maar hoe breng je dat in de praktijk?
Je wilt de zaken binnen je organisatie natuurlijk altijd goed op orde hebben als het gaat om veiligheid. Niet alleen vanwege deze nieuwe verplichting, maar ook vanwege de zorg voor jezelf en je collega’s. Veiligheidsbewustzijn is de eerste stap naar een veilige werkomgeving waarin minder bedrijfsongelukken gebeuren. Pas als je je bewust bent van de risico’s en gevaren die met je baan gepaard gaan, kun je immers in actie komen voor verandering. Zonder bewustzijn geen verbetering.
Maatwerk bij Memodidact
De vraag is natuurlijk hoe je dat veiligheidsbewustzijn creëert binnen een organisatie waar dat nog niet vanzelfsprekend is. Of hoe je dat bewustzijn vergroot bij bedrijven die er nog niet zo scherp op zijn. Bij Memodidact weten we precies hoe we zo’n traject het best kunnen inrichten. En dat is geen standaardpakket dat we klakkeloos op elk bedrijf toepassen. Integendeel: voordat we aan de slag gaan, gaan we in gesprek om de organisatie beter te leren kennen – van magazijnmedewerker tot CEO. Daarna maken we de doelen concreet en maken we een plan op maat.
Actie, confrontatie en humor
Onze speerpunten bij het trainen van veiligheidsbewustzijn zijn actie, confrontatie en humor. We verwerken de persoonlijke ervaringen van deelnemers ter plekke in het programma en zorgen er op die manier voor dat de stof ook echt blijft hangen. Zelf zijn we ook niet bang om ons open te stellen: je kunt zo’n kwetsbare verandering alleen bewerkstelligen als iedereen in de ruimte meedoet. En uiteindelijk verlaat iedereen de ruimte met een nieuwe kijk op zaken: een figuurlijke veiligheidsbril.
Ben jij er klaar voor om het veiligheidsbewustzijn in je organisatie aan te pakken? Stuur me dan vooral een berichtje, dan kunnen we samen bespreken hoe we het trainingstraject gaan inrichten.
Monica Miegies
06 22 72 08 05 | info@memodidact.nl