Werkklimaat

Werken zoals je autorijdt

In het verkeer is alles geregeld. We hebben borden, verkeerslichten, wegmarkeringen, we moeten allemaal examen doen voordat we de weg opgaan – en toch gaat het elke dag mis. Bijvoorbeeld doordat we besluiten het rode licht te negeren, of doordat we appen tijdens het rijden. Onze veiligheid valt of staat door hoe we met de regels omgaan.

In het bedrijfsleven werkt het net als in het verkeer – en ook daar gaat het dagelijks mis. We maken keuzes die onze werksfeer beïnvloeden en laten onze aandacht verslappen door routine, bedrijfsblindheid, angst, desinteresse, haast of stress. Dat kan anders. Dat móét anders. Voordat er ongelukken gebeuren.

Vertrouwen en focus

De basisvoorwaarde voor een goed werkklimaat is een bedrijfscultuur die gebaseerd is op vertrouwen. Op een gevoel van samen. Een setting waarin collega’s elkaar durven aan te spreken – niet alleen op dingen die slecht gaan, maar ook (juist!) op wat goed gaat. Daardoor ontstaat er openheid, en maakt de automatische piloot plaats voor bewustwording en focus. Want veiligheid, in de breedste zin van het woord, is een mindset, een keuze. Als je die eenmaal gemaakt hebt, komt veilig handelen vanzelf.